Een korte geschiedenis van Curaçao

Curaçao kent een lange en interessante geschiedenis. Het eiland werd in 1499 ontdekt door Alonso de Ojeda uit Spanje. Het kreeg al snel de naam ‘Isla de los Gigantes’, wat in het Nederlands vertaald ‘reuzeneiland’ betekent. De Spanjaarden vonden de inheemse bevolking namelijk ontzettend lang. In de decennia na de ontdekking verscheen de naam ‘Curaçao’ op wereldkaarten. Wanneer men deze naam begon te gebruiken is niet bekend. Wellicht is het afgeleid van het Spaanse woord ‘cura’, wat ‘behandelen’ of ‘genezen’ betekent. Een andere mogelijkheid is dat de Portugezen, die het eiland later ook ontdekten, de naam “Coracao” bedachten. Dit duidt op “hart,” en dat klinkt natuurlijk heel mooi!

Verschillende bezetters

Voordat de Nederlanders het eiland in 1634 in handen kregen, waren de Spanjaarden eigenaar van Curaçao. Het eiland werd tussen het einde van de zeventiende en het begin van de negentiende eeuw bestuurd door de Britten, de Nederlanders en de Fransen. De Fransen deden zelfs talloze pogingen om het eiland in te nemen. Ze slaagden daar bijna in, maar hadden op een gegeven moment te weinig geld om dit paradijs in de Caribische Zee daadwerkelijk te veroveren.

Curaçao vandaag de dag: een culturele smeltkroes

Curaçao stond van 1807 tot 1816 onder Brits bestuur. Daarna kregen de Nederlanders het eiland tot 1954 in handen. Toen de eilanden in dat jaar autonomie kregen binnen het Koninkrijk der Nederlanden veranderde de cultuur volledig. Mensen uit allerlei culturen, van Afrika tot het Midden-Oosten, verhuisden naar het eiland. En natuurlijk woonden er ook veel Nederlanders. Als gevolg daarvan is het eiland vandaag de dag een smeltkroes van culturen.

Hoe zit het met de autonomie van het eiland?

In oktober 2010 zijn de Nederlandse Antillen gesplitst in twee afzonderlijke landen. Dit zijn Curaçao en Sint Maarten en 3 afzonderlijke gemeenschappen. Het geeft de eilandengroep de de vrijheid om zijn eigen binnenlandse wetgeving aan te nemen, zolang ze de normen en wetten van het Koninkrijk volgen. Niettemin staat Nederland formeel voor de eilanden wanneer het internationale overeenkomsten ondertekent.

Plaats een reactie