Hoewel Curacao misschien een gewoon Caribisch eiland lijkt, heeft deze vakantiehotspot een kosmopolitische gevoeligheid geërfd in tegenstelling tot elke andere bestemming. Hoewel het gekoloniseerd werd door de Nederlanders, heeft Curacao een ongelooflijk diverse bevolking. Een bescheiden bevolking die vertegenwoordigd is met ongeveer 45 verschillende nationaliteiten.
Lees hier waar je goedkoop tickets naar Curacao kunt verkrijgen
In de loop der jaren hebben deze diverse groepen een ongelooflijke invloed op de lokale cultuur gehad. In de wereld van eten combineren etnische tradities met de lokale keuken zich tot unieke recepten. Met de culinaire stijlen van locaties die zo divers zijn als Zuid- en Midden-Amerika, Zuidoost-Azië en de haute cuisine van West-Europa die vertegenwoordigd worden op het eiland, kan Curacao bogen op enkele van de meest heerlijke en provocerende gerechten ter wereld.
Bovendien is Curacao, als de naamgenoot van de populaire suikerachtige likeur, zeker een zoetekauw geworden. Het beste zijn ze vertegenwoordigd door de originele dessertrecepten van het eiland.
Keshi Yena en andere gerechten
Ondanks de invloed van zoveel culturen in de keuken van Curacao, zijn er tal van populaire recepten die dateren van de kosmopolitische ontwikkeling van het eiland.
Het beste voorbeeld van deze unieke Caribische stijl is stoofpot van leguaan. Bereid zoals je zou denken, is het gerecht een favoriet onder de lokale bevolking. Die zeggen dat het vlees sterk op kip lijkt. Uiteraard wordt het vaak geproefd door een avontuurlijke toerist die van eten houdt.
Traditionele Nederlandse recepten uit de vroege koloniale periode, zoals Keshi Yena, zijn ook populair in veel restaurants op Curacao. Keshi Yena is een gebakken gerecht met veel Gouda kaas, vlees en andere verse ingrediënten.
Indonesische gerechten eten op Curacao
Tot de grote verrassing van veel bezoekers speelt ook de Indonesische keuken een belangrijke rol in de culinaire wereld van Curacao. Ze werden door de Nederlanders naar het eiland gebracht nadat ze kolonies in Zuidoost-Azië hadden gesticht.
De Indonesische ingrediënten en kooktechnieken hadden toen hun weg gevonden naar de vele favoriete lokale recepten. Een dergelijk gerecht is de rijsttafel, een combinatie van rijst, groenten, vlees of zeevruchten en de stevige kick van chilipepers. Aziatische kruiden en bereidingen worden ook vaak gebruikt op Curacao bij het serveren van verse lokale zeevruchten zoals goudmakreel en rode snapper.
De Curacao likeur
Ondanks de fascinerende culinaire sfeer op het eiland, is Curacao zeker het best bekend als de naamgenoot van een populaire likeur. Zoals het verhaal gaat, was de Curacao likeur een toevallige creatie. Na de oprichting van de eerste kolonie op Curacao, probeerden de Spanjaarden sinaasappels uit Valencia te kweken.
De sinaasappels reageerden echter op het enorm verschillende klimaat en ze veranderden de kenmerkende citrusaroma van het fruit dramatisch. Na verloop van tijd werd de Valencia sinaasappels de zure Lahara. Jaren later realiseerden telers zich dat de schillen van Lahara sinaasappels geurige oliën bevatten. Door experimenten vond de suikerachtige buitenkant van de Lahara sinaasappel, samen met een aantal ongewone kruiden, zijn weg naar het recept voor de Curacao likeur.
Tegenwoordig wordt over de hele wereld genoten van de drank met de sinaasappelsmaak, genoemd naar zijn geboorteplaats. Er zijn verschillende varianten van de likeur beschikbaar, waaronder ook de gekende Blue Curacao.
Populaire desserten eten op Curacao
Als je wat van de gelijknamige likeur van het eiland probeert, zou je dat ook kunnen met de desserts van het eiland. Hoewel Aruba misschien beweert het beste bier van de ABC-eilanden te hebben, maakt Curacao absoluut de meest onderscheidende snoepjes.
Een van de meest populaire desserts is een luxueuze Caribische variant op de fruitcake. Beter bekend als bolo pretu, of vrij vertaald als zwarte taart. Het is een rijke, donkere cake gevuld met Caribisch fruit.
Andere zoetigheden en lekkernijen
Zoals in het Caribisch gebied mag worden verwacht, vindt ook de kokosnoot zijn weg naar een aantal recepten. Een eenvoudig dessert bekend als djente kacho, of hondentand, is slechts een verse kokosnoot die gekookt is in een suikerachtige siroop. Het gebak dat kokada wordt genoemd is een kokosnoot die plat gebakken is in pasteitjes, het resultaat vertoont enige gelijkenis met de kokosmakron.
In de bakkerijen en de restaurants van Curacao vind je ook sunchi, bij ons gekend als hapklare meringues of schuimpjes. Een andere lekkernij zijn de panseiku. Het zijn pralines die gemaakt zijn met geroosterde pinda’s, bereid met amandelessence en bruine suiker. Tenslotte is ook tentalaria overheerlijk. Het zijn fijngemalen pinda’s en cashewnoten die geserveerd worden in een verse suikercrème.
Eten op Curacao voor de zoetekauw
Zelfs sommige traditioneel hartige producten die geserveerd worden tijdens de lunch en het avondeten worden bereid voor de zoetekauw in het achterhoofd. Een gerecht, genaamd ayaka, wordt bijvoorbeeld gekookt als een traditionele vlees-tamale. Bananenbladeren worden gebruikt in plaats van maiskorrels om het gerecht een beetje zoetheid te geven. Evenzo is een van de meest populaire voorgerechten op Curacao een zoete soep samengesteld uit bakbananen en groenten, gekruid met kaneel en paprika.
Bekijk de ideale reisperiode om te reizen naar Curacao
Op vakantie naar een eilandparadijs
Voor degenen die zich afvragen wat de beste Caribische bestemmingen zijn om te bezoeken, geven de diverse culinaire tradities van Curacao reizigers zeker nog een reden om dit unieke eilandparadijs te bezoeken.