Sinterklaas op Curacao

Elk jaar op de ABC-eilanden, hetzij Aruba, Bonaire en Curacao, vieren de lokale bevolking en de toeristen de traditionele Nederlandse feestdag die bekend staat als het Sinterklaasfeest.

Gedurende de weken voorafgaand aan de feestdag op 5 december, verschijnt Sinterklaas, de Nederlandse voorloper van de Amerikaanse Kerstman, op de eilanden en verspreidt hij geschenken.

Net als het kerstseizoen in Amerika, zijn de weken rondom Sinterklaas een heel spannende tijd voor Curacao en haar zustereilanden. Wanneer je dit jaar Curacao bezoekt met Sinterklaas, voeg dan een beetje plezier aan je vakantie toe door deel te nemen aan enkele tradities van deze speciale dag.

Lees waar je online reizen naar Curacao kunt boeken

De feestdag van Sint Nicolaas

Zoals het personage, dat bekend staat als Sinterklaas, elk jaar verschijnt om de feestdag van Sint Nicolaas te vieren. Lijkt het fictieve karakter van het Nederlandse gebruik zeker op een verering van de heilige. Sint Nicolaas was eigenlijk de bisschop van Myra, een stad in wat nu Turkije is, in de 4e eeuw. In de katholieke kerk werd Nicholas de patroonheilige van kinderen als gevolg van talloze verhalen. Die beweerden dat de bisschop veel kinderen had gered van het leven van armoede en sommigen zelfs van de dood.

Tegenwoordig verschijnt Sinterklaas in Europa en het Caribisch gebied met de traditionele rode mantel en mijter, een punthoed, van katholieke bisschoppen. Hij draagt een gouden staf die bekend staat als een bisschopsstaf. Hij houdt een groot boek bij met de namen van elk kind onder zijn arm, compleet met aanduidingen over wie stout of aardig is (zoet of stout in de Nederlandse traditie). Omdat de Amerikaanse versie van de kerstman grotendeels op deze Nederlandse traditie is gebaseerd, staat deze ook bekend om zijn grote witte baard.

Zwarte Pieten als helpers

Net zoals de kerstman afhankelijk is van de hulp van zijn elfen om geschenken aan alle kinderen van de wereld te bezorgen, heeft Sinterklaas een aantal helpers in dienst die bekend staan als Zwarte Pieten. Bekend om hun zwarte gezichten en kleurrijke kleding uit de 16e eeuw, vonden de Zwarte Pieten hun begin in een middeleeuws verhaal over de duivel.

De oorspronkelijke legende verklaarde dat aan de vooravond van Sint Nicolaas de duivel tot slaaf werd gemaakt, het kwaad werd overwonnen en Zwarte Piet (Zwarte Peter) kwam om Sinterklaas te dienen.

In de afgelopen eeuwen heeft de legende verklaard dat de gezichten van de Zwarte Pieten zwart zijn met roet van de glijdende schoorstenen om geschenken te bezorgen. De afgelopen jaren zijn er pogingen gedaan om helpers met verschillende kleuren van gezichten in de legende op te nemen, uitgelegd door Sinterklaas die door een regenboog in zijn boot passeert. Houd op Curacao deze speelse helpers zeker in de gaten tijdens de vakantie en je wordt misschien beloond met een speciale traktatie.

Aankomst van Sinterklaas op Curacao

De Nederlandse traditie hield altijd vast dat Sinterklaas elk jaar uit Spanje zeilde en bij zijn aankomst met grote fanfare werd begroet. Op Curacao blijft deze traditie intact en vertegenwoordigt een van de meest opwindende evenementen van het eiland voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Een paar weken voor de feestdag zal Sinterklaas zijn geplande aankomst op het eiland maken. Onmiddellijk daarna leiden deze en zijn helpers een parade door de straten, die onderweg snoepjes uitdelen.

In de weken voorafgaand aan deze dag is Sinterklaas overal op Curacao te zien in winkelcentra en resorts In interactie met opgewonden kinderen en nieuwsgierige volwassenen. Als gevolg van de vakantie hebben veel resorts en toeristische bestemmingen speciale evenementen tijdens het seizoen. Toeristen worden altijd aangemoedigd om hieraan deel te nemen.

Sinterklaasvakantie op Curacao

Als je tijdens deze vakantieperiode Curacao bezoekt met je familie, kun je ook deelnemen aan de tradities voor het geven van geschenken op Sinterklaasdag. Terwijl het op Curacao is, is het gebruikelijk dat kinderen hun schoenen elke avond bij de schoorsteen of de voordeur laten staan.

De huidige vakantietraditie is nog steeds van mening dat Sinterklaas en zijn helpers elke nacht een tocht maken. Ze laten snoep en andere kleine geschenken door elke schoorsteen vallen. Je kunt ook de feestdag van Sint Nicolaas vieren op de vooravond van de vakantie, of door de volgende ochtend geschenken van Sinterklaas te ontvangen.

Daar wordt op de deur geklopt

In de Nederlandse traditie horen gezinnen vaak iemand op de deur kloppen en vinden ze buiten een zak met cadeaus voor het hele gezin. Als je tijdens de vakantie in een resort op Curacao verblijft, kan het personeel van het resort jou helpen om deze traditionele vakantie met je gezin te vieren. Omdat dit in het hart van het toeristische seizoen van Curacao valt, is er geen betere tijd om het eiland te bezoeken. Neem tijdens je verblijf op Curacao deel aan het Sinterklaasfeest en voeg een beetje oude wereldtraditie toe aan je Caribische vakantie.

Plaats een reactie